21.10.2022

Talouden moniottelija vaihtaa vapaalle

Monetra Oulun riveistä lähti lokakuussa taloushallinnon pitkän linjan ammattilainen – palvelujohtaja ja Monetran perustajajäsen Raili Takkinen – ansaitulle vapaalle.

”Olen toiminut kaupallisissa tehtävissä pienestä asti: ensimmäiset työpaikkani olivat kioski ja kauppa, jossa olin myyjänä. Myöhemmin lähdin opiskelemaan kauppakorkeakouluun laskentatoimen pääainetta ja pääsin kesätöihin verotoimistoon. Valmistumisen jälkeen olin teknillisessä oppilaitoksessa talouspäällikkönä, ja koska minulla oli myös opettajan pätevyys, toimin myös taloushallinnon aineiden opettajana”, kertoo Raili Takkinen. Opettajan ammatti oli hänen oma lapsuuden haaveensa, mutta taloushallinnon alati muuttuvat ja kiinnostavat tehtävät veivät mukanaan.

Viimeisin urakka Railin työhistoriassa on Monetra, jonka ensitahdit soitettiin 2011, vuosi ennen suurta Oulun kuntaliitosta. ”Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri päättivät perustaa in house -osakeyhtiön, eli talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita tuottavan palvelukeskuksen, Monetran. Työskentelin tuolloin Oulun Konttorilla taloushallinnon palveluiden palvelupäällikkönä, ja kun Monetra-projektia ryhdyttiin valmistelemaan, siirryin tämän projektin projektipäälliköksi kaupungin keskusvirastoon. Saimme näistä liittyneistä kunnista sekä PPSHP:stä siirtyneistä ammattilaisista ensimmäiset työntekijämme Monetraan henkilöstösiirtosopimuksella”, Raili muistelee.

Johtoryhmän muodostivat toimitusjohtaja Päivi Pitkänen, henkilöstöhallinnon palvelujohtaja Tuija Hannula ja taloushallinnon palvelujohtaja Raili Takkinen. ”Kaikki hankittiin alusta asti keväällä 2012 ennen kuin toimintamme varsinaisesti alkoi toukokuussa Oulun Arkistokadulla. ”Oli hurjan mielenkiintoista, kun saimme ensimmäisiä uusia asiakkaita kuten Limingan ja NordLabin, ja otimme käyttöön taloushallinnon kokonaisjärjestelmän Visman Intime Plussan”, mainitsee Raili alkuvuosia muistellen.

Huima kehityskaari manuaalityöstä robotiikkaan

Hienoa ja mieleenpainuvaa on hänen mukaansa ollut myös automatisoinnin ja digitalisaation näkeminen. ”Jos katsoo koko suurta kehityskaarta, 1980-luvulla tullessani taloushallinnon tehtäviin alkoi PC:iden käyttö yleistyä. Tätä ennen työ oli suurelta osin käsin tekemistä ja tallentamista. Koska jatkuva parantaminen ja kehittäminen on ollut tärkeää ja mieluista, viime vuosien huimat kehitysaskeleet jäävät päällimmäisinä mieleen. Palvelun pitää kehittyä ja tehostua myös jatkossa. Tavoitteemme on, että asiakkaamme pystyvät säästämään hallinnollisissa menoissa”, Raili tähdentää.

Taloushallinnon substanssiosaamisen lisäksi Railin työurassa painottuvat esihenkilötehtävät, johtaminen ja ohjaaminen. ”Esihenkilötyöstä olen pitänyt, samoin johtoryhmätyöskentelystä. Mutta se mikä saa viihtymään, on yhteistyö asiakkaiden kanssa. Asiakkaita on tärkeää ja mukavaa tavata myös lähitapaamisissa”, hän korostaa. Myös toimipisteiden perustaminen eri paikkakunnille on ollut Railista ilahduttavaa. ”Olemme kyenneet laajentamaan toimintaamme – ensimmäiset etätoimipisteet olivat Haapavesi, Sodankylä sekä Jyväskylän tulkkipalvelu. Mielestäni on tärkeää, että työntekijämme voivat asua niillä paikkakunnilla, joissa haluavatkin asua. Samalla Monetrana tuomme elinvoimaa pienillekin paikkakunnille”.

Miltä Railista tuntuu nyt ikään kuin hypätä pois liikkuvasta junasta, jonka hän itse lähetti liikkeelle? ”Koko Monetran ajan olen saanut olla mukana mielenkiintoisessa kehityksessä ja on ollut ilo seurata yrityksen kasvua. Nyt on kuitenkin hyvä hetki luopua. Yritys ja koko konserni jää hyviin käsiin”, Raili toteaa, lähettää lämpöiset terveiset kaikille asiakkaille ja jää odottelemaan tulevan talven hiihtokelejä.