Slide

Ajankohtaista

20 syyskuun, 2024

Hankintalainsäädännön muutokset astuivat voimaan 1.6.2024

Merkittävin muutos liittyy hankintojen valvonnan tehostamiseen. Lisäksi erityisalojen hankintalain soveltamisalaa laajennettiin. Loput muutoksista ovat lähinnä teknisiä, joilla selkeytetään lainsäädäntöä ja yhtenäistetään kotimaista lainsäädäntöä EU-lainsäädännön kanssa.

Merkittävin uudistus koskee kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tekemän markkinaoikeusesityksen määräajan pidentämistä. Esityksen tekemällä KKV voi puuttua lainvastaisiksi epäilemiinsä suorahankintoihin. Markkinaoikeus voi viraston esityksestä määrätä tehottomuusseuraamuksen tai seuraamusmaksun, lyhentää sopimuskautta tai kumota hankintapäätöksen. Ennen muutosta virastolla on ollut aikaa puuttua hankintaan 6 kuukautta hankintasopimuksen tekemisestä, ja vastaavasti varsinaisen esityksen tekemiselle aikaa on ollut 6 kuukautta toimenpiteisiin ryhtymisestä. Pisimmillään esityksen on siis voinut tehdä yhden vuoden kuluessa hankintasopimuksen tekemisestä.

Muutosten voimaantulon myötä määräaika pitenee 12 kuukauteen. Nyt viraston on ryhdyttävä toimenpiteisiin asian selvittämiseksi 12 kuukauden kuluessa hankintasopimuksen tekemisestä, ja edelleen asian selvittämiseen ryhtymisestä aikaa markkinaoikeusesityksen tekemiseen on 12 kuukautta. Nyt esityksen voi siis tehdä pisimmillään kahden vuoden kuluttua sopimuksen tekemisen jälkeen. Näin ollen uudistus parantaa hankintojen valvontaa kaksinkertaistamalla toimenpiteiden aikarajaa. Muutos onkin tehty hankintoihin puuttumiseen käytännössä kuluvaa aikaa silmällä pitäen. Aiempi 6 kuukauden määräaika on osoittautunut liian lyhyeksi; tavallisesti virasto on saanut tiedon epäillyistä lainvastaisista hankinnoista vasta määräajan ollessa jo täyttynyt. Virastolla on velvollisuus selvittää asiaa huolellisesti ja kuulla hankintayksikköä ja muita asianosaisia asiaan vaikuttavista seikoista. Asianmukainen selvitystyö on vaatinut aiempaa pidemmän ajan. Määräaika on ollut riittämätön etenkin tilanteissa, joissa hankintayksikkö ei ole toiminut asianmukaisesti sopimushallinnan osalta tai muutenkaan noudattanut hankintalakia.

Lisäksi uudistus estää markkinaoikeusesityksen tekemisen tilanteissa, joissa samaa suorahankintaa koskeva asia on joko vireillä markkinaoikeudessa tai jo ratkaistu valituksen johdosta. Näin lakimuutos estää asioiden päällekkäisen käsittelyn.

Uudistus myös laajensi erityisalojen hankintalain soveltamisalaa. Jatkossa erityisalojen hankintalakia sovelletaan turpeen etsinnän ja talteenoton lisäksi myös muiden kiinteiden polttoaineiden etsintään ja talteenottoon.

Edelleen uudistuksella viilattiin hankintojen ilmoittamista koskevia säännöksiä. Uudistuksen myötä viittaus vanhaan vakiolomakeasetukseen korvattiin viittaamalla ajantasaiseen vakiolomakeasetukseen. Lisäksi muutoksen yhteydessä korjattiin yksi täytäntöönpanoasetuksen uudistuksessa muuttunut internetosoite. Näiltä osin muutokset ovat teknisiä, eivätkä ne vaikuta käytännössä hankintojen ilmoittamiseen.

Vaikka käytännön toimintaan lainsäädäntöuudistus ei juuri vaikuta, etenkin hankintojen valvontaa koskevien määräaikojen pidentäminen on tärkeä uudistus, joka on hyvä tiedostaa.

Lisätiedot: Monetra Lakipalvelut