Slide
28 helmikuun, 2024

Asiakasreferenssi Hailuodon kunta

“Hailuoto on kuntana mielenkiintoinen, aktiivinen ja täällä tapahtuu todella paljon – enemmän, kuin itse osasin odottaa. Olemme kuitenkin pieni ja meille Monetra tarjoaa mahdollisuuden pysyä ajan tasalla.”

Aki Heiskanen,
Kunnanjohtaja
Hailuoto


Pieni suuri saari

Aki Heiskanen aloitti Hailuodon kunnanjohtajana alkusyksystä 2017. Taustallaan hänellä on historiaa sosiaali- ja terveyspuolelta. Savonlinnasta alkujaan kotoisin oleva kunnanjohtaja muutti hänelle tuntemattomaan saareen tultuaan valituksi tehtävään. ”Hailuoto tuntui riittävän eksoottiselta. Jokin vetovoima tässä paikassa on: kun kävin täällä ensimmäisessä haastattelussa, ryhdyin jo miettimään omaa kotia”, Heiskanen kertoo.

Kunnanjohtaja kuvailee Hailuotoa yhteisöllisenä paikkana. ”Luovosa”, kuten paikallinen saarta kutsuu, tehdään yhdessä ja hakeudutaan porukkaan – jopa vähän epäsuomalaisella innokkuudella. Noin tuhat asukasta Perämeren suurimmalla saarella pitävät tiukasti yhtä ja suojelevat perinteitä ja luontoa ympärillä. Jotakin ympäristön poikkeuksellisuudesta kertoo sekin, että koko kunta on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Osaamista, ohjelmistoja ja kehitystä

Monetra tarjoaa kunnille hyvin eri kokoisia ratkaisuja – joskus ne ovat pieniä ja toisinaan hyvinkin kattavia. Hailuodon tapauksessa heille on tarjottu kokonaisratkaisun kautta uusia ohjelmia, henkilöstöä ja koulutusta – toisaalta myös tietotaitoa ja osaamista, joita kunnan omasta työkalupakista ei suoraan löydy. Usein Monetra auttaa myös osa-alueissa, joiden tarpeita ei saada kunnissa niiden oman rekrytoinnin kautta järkevästi toteutettua.

Heiskanen kertoo, että häneltä edelleen joskus kysytään, pitäisikö Monetran vastuulla olevia asioita tehdä itse kunnantalolla. Tähän kunnanjohtajalla on selvä vastaus: ”Ei missään nimessä. Meillä ei olisi mahdollisuutta pitää toimistoa ajan tasalla. Meidän kannattaa keskittyä kehittämään omaa toimintakulttuuriamme ja kuntaa sekä ylläpitää sen elinvoimaisuutta muilla tavoilla täällä päässä.” Erityisesti hän mainitsee Hailuodon hyötyvän osaamisesta, ohjelmistoista ja kehitystyöstä, joita Monetra pystyy tarjoamaan: ”Digitalisaatio ei ole ydinosaamistamme ja tuntuu, että kehitys kehittyy yhä nopeammin. Tämä on meille mahdollisuus pysyä mukana vauhdissa.”

Toki kyse on myös haavoittuvuuden ehkäisemisestä, sillä kun asiat eivät ole yksittäisiin ihmisiin kiinteästi liittyviä, pyörii arki myös poikkeusolosuhteissa. ”Emme ole ongelmissa, jos yksittäinen henkilö on lomalla tai sairaana. Raportit saadaan silti koostetuttua ja palkat tulevat maksetuksi”, Heiskanen korostaa.

Kuuma linja avoinna

Hailuoton kunnanjohtaja kertoo, että Monetra ei ollut hänelle ennestään tuttu. Yhteydet ovat kuitenkin pelanneet hyvin, kun alkuun päästiin: ”Olemme antaneet aivan vastakin palautetta. Hyvän yhteistyön merkki on, että asiat käydään läpi ja hoidetaan kuntoon. Aina tulee jotakin – se merkitsee, että miten ongelmat käsitellään.”

Heiskasen mukaan hänen kunnanjohtajan pestinsä aikana kumpikin osapuoli on myös oppinut toisiltaan, sillä molempien käytäntöjä on sorvattu, jotta tekeminen olisi kitkatonta ja organisaatiot puhuisivat yhtä kieltä. Avainasemassa ovat ihmiset: ”Meillä on Monetralla tutut asioistamme vastaavat henkilöt, joiden kanssa olemme tekemisissä. Päivittäistasolla toki soittoja tulee kumpaankin suuntaan runsaasti vielä sen lisäksi. Pakko sanoa, että vastaus löytyy aina.”

Entä kokeeko Hailuoto jäävänsä jalkoihin yhtenä Monetran pienimmistä asiakkaista? Aki Heiskanen pyörittelee päätään: ”Me hyödymme samoista asioista kuin isommatkin. Kehitys hyödyttää kaikkia osapuolia ja pääsemme Monetran kautta kiinni osaamiseen ja palveluihin, joihin meillä muuten ei olisi mahdollisuutta – vähän kuin valmiiseen pöytään pääsisi istumaan.”


Tämä referenssitarina on osa Monetra-konsernin vanhojen referenssitarinoiden sarjaa.