11.06.2021

Kirjanpidossa kaikki nivoutuu yhteen – myös poikkeamat ja virheet

Koulutustilassa on hiirenhiljaista ja valkokankaalle on heijastettu tilinpäätöslaskelma, kun OAMKin 2. vuoden tradenomiopiskelijat keskittyvät asiaan. On yhteistyöopintojakson toiseksiviimeinen lähiopetuspäivä Monetra Oulussa ja tänään opiskellaan tilinpäätöksen työvaiheita.

”Yhteistyömme OAMKin kanssa on vireää. Tämä jakso alkoi maaliskuussa ja sisältää yhteensä seitsemän täyttä lähipäivää”, kertoo Lea Huusko-Huhtala. Kirjanpito-tiimin esimies Piia Pöyliö mainitsee OAMK-yhteistyön toimivan myös toiseen suuntaan: ”Henkilöstöllemme järjestettiin konsernitilinpäätöksen kurssi OAMKin kautta. Lehtori Ulla Reinikaisen johdolla kävimme läpi teoriapohjaisen, hyödyllisen kurssin, jossa asioita lähestyttiin käytännön esimerkein”, Piia kertoo.

Maailma automatisoituu, mutta talousosaaminen ei katoa minnekään

Tradenomiksi opiskeleva Jasmin Hyvärinen on kokenut käytännönläheisen työkokemuksen arvokkaaksi. ”Järjestelmä on meille tuttu koulusta ja olemme opiskelleet asioita teoriassa perin pohjin. Nyt opimme, kuinka oppeja sovelletaan työelämään”, hän kertoo. Ryhmän kahdeksalla opiskelijalla on vielä noin puolitoista vuotta opintoja jäljellä ja kirjanpitäjän ammatti siintää monen suunnitelmissa. Näkymät työelämässä ovatkin suotuisat. ”Ymmärrys talouden kulusta on olennainen osa liiketaloutta – toimiipa missä yrityksessä tahansa, talousosaaminen on onnistumisten kannalta keskeistä”, kiteyttää Jasmin. Myös Jussi Rytkyä kiinnostaa yritystoiminta ja sen ja kehittäminen. ”On tärkeää ymmärtää talousasioita yritystoiminnan kannalta. Ja kirjanpitäjällä on tässä tärkeä rooli”, hän tuumii. Opiskelijoita nähdään Monetrassa jatkossakin, sillä neljä heistä työllistyy kesäksi Monetraan talouspalveluihin.

Aiemmin kirjanpitäjän manuaalinen työ on muuttanut muotoaan paljon viime vuosikymmenien aikana tietoteknisen kehityksen kiihtyessä. ”Järjestelmäosaaminen korostuu ja työ on muuttunut analysoivemmaksi. Palveluvalikoimaan on tullut laajasti talouden ennustaminen ja raportointi ja lisäksi toimialan muutokset vaativat jatkuvaa kouluttautumista ja seurantaa. Koskaan ei ole valmis”, Lea kertoo.

Kirjanpitäjä katsoo päältä, ovatko asiat kunnossa

Tradenomikoulutus antaa hyvät valmiudet suunnata työelämään, jossa lopulta myös sijoittuminen vaikuttaa vahvasti työn sisältöön. ”Pienen tilitoimiston osaaja tekee kaikkea, mutta siihen verraten Monetrassa ja muissa suurissa palvelukeskuksissa tehdään kapeaa siiloa ja osaaminen on hyvin syvällistä”, huomauttaa Lea. Hän luonnehtii kirjanpitoa monivaiheisen prosessin päätepisteeksi, jossa kaikki kootaan yhteen, tilinpäätökseksi. ”Peruskirjaukset voivat teoriassa olla helppoja, mutta vaikeustaso kasvaa, kun tulee jotain selviteltäviä asioita. Ja niitä väkisinkin tulee tilinpäätöksen aikaan. Onneksi myös erikoisosaaminen kasvaa työskentelyn myötä”, sanoo Lea.