25.08.2023

Koulusihteerit avainasemassa sujuvan kouluarjen luomisessa

Monetra Oulun viestintätiimi sai haastateltavaksi koulusihteerit Anna Nymanin sekä Marita Pekkalan. Koulusihteerihaastattelun toisessa osassa tutustumme koulusihteeri Anna Nymaniin, sekä hänen työhönsä hieman tarkemmin.

Anna Nyman on oululaisen Talvikankaan koulun koulusihteeri. Hän on päätynyt koulusihteeriksi Talvikankaan koululle alun perin kiertävän koulusihteerin pestin kautta. Kiertävä koulusihteeri -työn taustalla on idea siitä, että koulusihteeri voi kiertää eri kouluilla tarpeen mukaan, kuitenkin pitempiaikaisten sijaisuuksien merkeissä. Talvikankaan koululla Anna työskentelee tämänhetkisen tiedon mukaan vuoden 2023 loppuun asti.

Kiertävän koulusihteerin työ on Annan mieleen: vaikka työ on hektistä, se on sopivan haastavaa ja antoisaa. Työssä kohtaa paljon ihmisiä, sekä näkee erilaisia kouluja ja vaihtelevia toimintatapoja. Anna kertoo, ettei koulusihteerin ammatissa ole kahta samanlaista työpäivää – ja se tekee työstä mukavan vaihtelevaa. Taustalla työtä ohjaa vuosikello, mutta muutoin työpäivien ennustaminen on haastavaa. Tämä pitää Annan mukaan työn mielenkiintoa osaltaan yllä.

Vaikka työpäivät ovat vaihtelevia, henkilöstöhallinta näyttäytyy työssä tärkeänä osana. Esimerkiksi virkamääräykset ovat koulusihteerien käsialaa. Lisäksi oppilasasiat, kuten oppilasrekisterin ylläpito on olennainen osa koulusihteerin työtä. Työpäivän sisältö riippunee myös siitä, mikä viikko ja päivä on kyseessä ja millaisia deadlineja on tiedossa. Koulusihteerin työ sisältää lisäksi oppilaiden ja henkilöstön kohtaamista; muun muassa selvitellään erinäisiä ongelmia, esimerkiksi Wilma-tunnuksien toimimattomuutta. Työssä pääsee tekemään paljon ja vaihtelevasti.

Ei heti hanskoja tiskiin – työ ottaa oman aikansa 

Annan mukaan koulusihteerin työ ottaa oman aikansa.

Anna on hypännyt koulusihteerin hommiin alkuvuodesta 2021, ja kertoo homman alkavan olemaan pikkuhiljaa hanskassa. ”Ei kyllä kannata ensimmäisen puolen aikana vielä luovuttaa. Työ ottaa oman aikansa”, kannustaa Anna. Suotavaa on nähdä vähintään koko lukuvuosi.

Anna on toiminut koulusihteerinä peruskoulun lisäksi muun muassa aikuislukion puolella. Työ vaihtelee niin peruskoulujen sisällä kuin opintoasteelta toiselle siirryttäessä. Peruskoulujen välineet ja ohjelmat ovat samanlaisia, mutta työtavat voivat vaihdella paljonkin. Aikuislukion puolella Anna koki, että vahva peruskoulun koulusihteerin töiden sisäistäminen auttaisi – ja sijaistaessaan aikuislukiossa koulusihteeriä, oli peruskoulun koulusihteerin töiden kanssa vielä opittavaa. Haasteet ovat kuitenkin Annan mieleen, ja ahkerointi tuotti tulosta. Koulusihteerin hommista selvittiin hyvällä menestyksellä myös aikuislukion puolella.

Alun perin Annan Monetra-taival on alkanut Oulu 10:stä. Hetken hän oli toisaalla hommissa, kunnes palasi takaisin Monetralle. ”Täällä on ollut hyvä olla”, tuumaa Anna Monetrasta työnantajana. Aluksi Anna toimi Helppi-tiimissä ja bongatessaan ilmoituksen kiertävästä koulusihteeristä, haki hän pestiä ja tuli valituksi.

Koulusihteerin työ on suhteellisen itsenäistä, mutta mukana on tiimityötä. Riippuen koulusta, saattaa koulussa olla useampi koulusihteeri työskentelemässä, ja tämän lisäksi koulusihteerit on jaettu tiimeittäin. Anna kokee tiimityön tarpeelliseksi ja tiimiltä saadun tuen korvaamattomaksi: muilta koulusihteereiltä voi esimerkiksi kysyä apua tarpeen tullen, niin Teamsin kautta kuin soittamalla.

”Viihdyn erittäin hyvin koulusihteerin työssä sillä se on mielenkiintoista, monipuolista ja vauhdikasta”, Anna tiivistää ajatuksiaan työstänsä.