Yritys
Monetra on julkisen sektorin toimijan luottokumppani − täsmäratkaisu tukipalvelutarpeisiin
Monetra on julkisomisteinen, inhouse-muotoinen konserni, jonka ovat perustaneet Oulun, Tampereen, Kuopion ja Jyväskylän kaupungit sekä neljä silloista sairaanhoitopiiriä: Pohjois-Suomen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit. Sairaanhoitopiirien omistus siirtyi hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä hyvinvointialueille vuonna 2023.
Päätoimipisteemme sijaitsevat Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa. Monetra tuottaa asiakkailleen talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut sekä kattavan valikoiman muita tukipalveluita. Palveluistamme kerromme tarkemmin sivulla Palvelut.
Konsernin johto
Monetra-konserni muodostuu viidestä yhtiöstä: emoyhtiöstä sekä neljästä alueyhtiöstä. Konsernin johtoryhmään kuuluvat yhtiöiden toimitusjohtajat Eero Karppinen, Mari Soukka, Jussi Kauppi, Virpi Hämäläinen, Satu Keskitalo-Makkonen (kuvat alla) sekä lakiasiainjohtaja Anne Aspelund, talousjohtaja Janne Juotasniemi, kehitysjohtaja Kimmo Siponen ja henkilöstöjohtaja Jaana Tuhkanen.
Toimitusjohtajat
Eero Karppinen
toimitusjohtaja Monetra OyMari Soukka
toimitusjohtaja Monetra Keski-Suomi OyJussi Kauppi
toimitusjohtaja Monetra Oulu OyVirpi Hämäläinen
toimitusjohtaja Monetra Pirkanmaa OySatu Keskitalo-Makkonen
toimitusjohtaja Monetra Pohjois-Savo OyHallitus, Monetra Oy
- Tuomas Möttönen, puheenjohtaja
- Pasi Lehmus
- Lasse Leppä
- Ilkka Luoma
- Marja-Leena Martikainen
- Saara Unnanlahti, varapuheenjohtaja.
Monetra-konsernin yhtiöt ovat niin sanottuja in house -yhtiöitä eli sidosyksikköjä. Tämä tarkoittaa, että yhtiöt voivat tuottaa palveluitaan vain omistaja-asiakkailleen. Omistajia ovat kaupungit, kunnat, hyvinvointialueet sekä näiden omistamat osakeyhtiöt. In house -toiminnan kriteerit määritellään hankintalaissa (laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista, 1397/2016) 15 §). Lain mukaan hankintayksikkö, kuten kunta, kaupunki tai hyvinvointialue, voi hankkia palveluita sidosyksiköltään suoraan eli kilpailuttamatta, mikäli neljä kriteeriä täyttyy.
Nämä kriteerit ovat:
- Sidosyksikön tulee olla hankintayksiköstä muodollisesti erillinen ja päätöksenteon kannalta itsenäinen yksikkö.
- Yksikkö harjoittaa enintään 5 % ja enintään 500 000 €:n osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen kuin niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on
- Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa
- Hankintayksikkö käyttää yksin tai muiden hankintayksiköiden kanssa määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa. Määräysvallan kriteeristö toteutuu, kun
a) Sidosyksikön toimielimet koostuvat kaikkien hankintayksiköiden edustajista
b) Kun hankintayksiköt voivat yhdessä käyttää ratkaisevaa päätösvaltaa sidosyksikön strategisiin tavoitteisiin ja tärkeisiin päätöksiin
c) Sidosyksikkö toimii määräysvaltaa käyttävien hankintayksiköiden etujen mukaisesti.
Sidosyksikkömääritelmän toteutuminen kriteerien mukaisesti on ensiarvoisen tärkeää
Jotta hankintayksikkö voi käyttää määräysvaltaa hankintalain sidosyksikökriteerin täyttymiseksi ja määritelmän mukaisesti, sen täytyy ostaa sen Monetra-yhtiön omistusosuutta, josta ostaa palveluita ja johon käyttää määräysvaltaa. Kaikki omistajat sitoutuvat palveluita tuottavan Monetra-yhtiön osakassopimukseen ja käyttävät määräysvaltaa Monetra-yhtiöihin myös neuvottelukuntien kautta sekä saavat oman tai jaetun tiettyjen muiden osakkaiden kanssa yhteisen hallituspaikan. Em. lisäksi neuvottelukuntien avulla varmistetaan, että hankintayksiköllä on oikeus vaikuttaa Monetra-yhtiön tärkeisiin päätöksiin ja strategisiin tavoitteisiin
Monetra-yhtiöiden osakassopimusten mukaisesti tietyt merkitykselliset päätökset ja strategiset tavoitteet edellyttävät kaikista osakkaista koostuvan neuvottelukunnan käsittelyä riippumatta siitä, mille toimielimelle päätös muodollisesti kuuluu.
Monetra in house -eli sidosyksikkönä
Jotta in house -toimijuus on hankintalain mukaista, kaikkien edellä mainittujen kriteerien tulee täyttyä. Monetrassa huolehditaan, että jokaisessa osakeyhtiössä, jotka ovat erillisiä yksikköjään, tämä täyttyy kaikilta osin. Monetrassa omistaja-hankintayksiköt käyttävät määräysvaltaa omistamassaan yhtiössä aiemmin määritellyssä tavalla. Ulosmyyntiä Monetra-yhtiöillä (ns. outhouse-liiketoimintaa muille kuin omistajille) ei ole yli määrätyn 5 % ja yli 500 000 €:a liiketoiminnastaan. Monetra-yhtiöissä ei ole myöskään markkinatoimijoiden pääomaa. Näin ollen in house -kriteeristö täyttyy ja on hankintalain mukaista toimintaa.
Kerromme vuoden 2023 tunnusluvuistamme tällä sivulla.
Henkilöstö- ja tilinpäätöstiedot avautuvat tästä linkistä.
Vastuullisuus on olennainen ulottuvuus kaikessa toiminnassamme
Monetran yhteiskunnallinen vastuutehtävä kytkeytyy tiiviisti eri palveluihimme. Talous- ja henkilöstöhallinnon palveluissa tavoitteemme on digitalisoida prosessejamme ja palveluitamme mahdollisimman pitkälle, jotta asiakkaamme arki helpottuisi. Tavoitteemme on myös tuottaa palvelumme mahdollisimman kustannustehokkaasti ja laadukkaasti, samalla luoden lisäarvoa asiakkaidemme arkeen.
Talous- ja henkilöstöhallinnon palveluiden ohella yhteiskuntavastuu näkyy muissakin palveluissamme: esimerkiksi rekrytointi- ja sijaisrekrytointipalvelut tekevät työllistymisen mahdollisuudet näkyviksi monikanavaisesti ja saavutettaviksi. Sijaisrekrytointi madaltaa työllistymisen kynnystä, sillä tarjoamme lyhytaikaisia sijaisuuksia työntekijöille useilla eri ammattialoilla. Sijaisrekrytointi on erittäin joustava tapa vaikkapa opiskelijoille tai vaikkapa eläköityneille henkilöille tehdä tilapäistä keikkatyötä juuri silloin, kun se omiin aikatauluihin sopii. Tämä helpottaa tietyllä aloilla vallitsevaa kohtaanto-ongelmaa. Sijaisrekrytointi tarjoaa myös oivallisen väylän alanvaihtajille ja Suomeen kotiutuville, uraansa aloitteleville henkilöille, mikä puolestaan luo yhteiskunnallista tasa-arvoisuutta. Tasa-arvoa edistävä tekijä on myös anonyymi rekrytointi, jota olemme testanneet ja todenneet varsin toimivaksi menetelmäksi.
Tulkki on avain yhteiskunnalliseen osallisuuteen
Tulkkipalvelumme tehtävä on vastata asiakkaidemme tulkkaus- ja käännöstarpeisiin yhden luukun periaatteella. Kielitarjontamme kattaa noin 80 puhuttua kieltä sekä suomenkielisen viittomakielen. Tarjontamme laajuuden ansiosta asiakasorganisaatiomme pystyvät palvelemaan kieliryhmät ja vähemmistöt erittäin laaja-alaisesti. Tämä on omiaan luomaan yhteiskunnallista tasa-arvoa ja se edesauttaa palveluiden saavutettavuutta niin sairaaloissa, kouluissa, asiointipisteillä kuin oikeussaleissakin. Palvelumme mukautuu suoraan asiointitilanteeseen, sillä tulkkiin saa tarvittaessa yhteyden ennalta suunnittelematta, nopeasti ja paikkariippumattomasti. Laaja tulkkien verkostomme työllistää Suomessa satoja kielen ammattilaisia eri puolilla maata.
Julkisen sektorin hankinnoilla on suuri, ohjaava yhteiskunnallinen merkitys
Hankintapalveluissa kiinnitetään jatkuvasti huomiota hankintojen eettisyyteen, ympäristöystävällisyyteen sekä lähialuetuotantoon. Monetra Hankintapalvelut on mukana merkittävässä Green Deal -sopimuksessa, jonka avulla halutaan vähentää julkisten hankintojen kautta lasten altistumista haitallisille aineille varhaiskasvatuksen ympäristössä. Lisäksi sopimuksella pyritään lisäämään pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa. Lähi-, luomu- ja luonnonkeruutuotteiden käyttöä edistetään dynaamisen hankintajärjestelmän avulla. Tällä tavoin saamme lähialueiden puhtaat tuotteet hyödynnetyksi suurtalouskeittiöissä.
Robotiikan avulla kustannustehokkuutta
Tavoitteenamme on suoraviivaistaa prosessejamme siten, että palveluiden hankkiminen kauttamme olisi asiakkaillemme mahdollisimman kustannustehokasta. Oma robotiikkatiimimme varmistaa, että robotisoitavat projektit ovat sujuvia ja niistä koituva hyöty voidaan mitata henkilötyövuosissa. Manuaalisten työvaiheiden automatisointi vapauttaa asiantuntijamme tärkeämpiin tehtäviin. Työ on kehittymässä kohti tekoälyn ja robotiikan hybridiä.
Ala tarvitsee uutta työvoimaa
Monetran yhteiskunnallisen vastuutehtävän yksi ulottuvuus on opiskelijayhteistyö. Teemme jatkuvaa yhteistyöä alueidemme oppilaitosten kanssa ja useat opiskelijat ovatkin työllistyneet suoraan harjoittelunsa jälkeen Monetraan.
Yhteisestä vuoropuhelusta ja monipuolisesta opiskelijayhteistyöstä koituu usein konkreettisia hyötyjä molemmin puolin. Toisaalta opiskelijoiden mukanaan tuomat tuoreet tuulahdukset tuovat uutta virettä ja näkökulmia myös organisaatioiden arvomaailmaan ja sitä kautta koko yhteiskuntaan. Organisaatio puolestaan voi tarjota näköaloja tulevaisuuden työelämään ympäristössä, jossa opiskelijoiden on turvallista hioa työelämätaitojaan ja kehittää substanssiosaamistaan.
Suuri osa työntekijöistämme voi työskennellä juuri siellä, joka kullekin parhaiten sopii – näin vähennämme työmatkaliikenteestä aiheutuvaa ympäristökuormitusta. Teamsin etätyösovellusten avulla pystymme myös minimoimaan pidempien työmatkojen tarvetta. Paikkariippumattomuuden avulla tuemme myös harvaanasuttujen alueiden elinvoimaisuutta ja vältämme tilanteen, jossa osaajat muuttavat kasvukeskuksiin.
Monetra tiedostaa yhteiskuntavastuunsa ja kantaa sen ylpeästi, toimintaansa jatkuvasti kehittäen.
Lue lisää vastuullisuudesta toimitusjohtaja Jussi Kaupin blogikirjoituksesta.
Lue Monetran historiasta täältä:
Monetran vuodet (pdf)
Monetra-emoyhtiö
Postiosoite:
Monetra Oy
Krouvintie 4
90400 Oulu
Laskutustiedot:
Monetra Oy
Y-tunnus:
2930159-5
Verkkolaskuosoite (OVT):
003729301595
Välittäjän tunnus:
003703575029 (CGI)
Laskutusosoite:
003729301595
PL 5013
02066 DOCUSCAN