Monetra on julkaissut lausuntonsa hankintalakiuudistukseen liittyen
Monetra on antanut lausuntonsa Työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemaan esitykseen hankintalain muuttamiseksi. Lausunto julkaistiin Lausuntopalvelu.fi-palvelussa 25.2.2025. Alla pääasiat lausunnostamme.
Sidosyksikkösääntelyä kiristämällä ei tulla saavuttamaan asetettuja tavoitteita. Lausuttavassa mietinnössä ei ole tuotu esiin perusteluita sille, kuinka esitetyillä muutoksilla saavutettaisiin asetetut tavoitteet. Muun muassa KKV:n selvitysten perusteella palvelutuotannon keskittyminen yksityisille markkinoille on aiheuttanut kilpailun vähentymistä ja hintojen nousua (yksityiset terveyspalvelut, eläinlääkäripalvelut). Sidosyksikkökriteeristöön liittyvä määräysvallan varmistaminen toteutuu jo nykyisen sääntelyn ja oikeuskäytännön puitteissa.
Epäselväksi jää, miten tehokkuus lisääntyisi ehdotusten myötä, pikemminkin päinvastoin. Jatkossa sidosyksikön omistajapiirin ulkopuolelle jäävät tahot (pienet kunnat, pienet kuntayhtymät ja pienet kuntayhtiöt) joutuvat kilpailuttamaan hankintoja, joissa tarjontaa ei välttämättä ole eli ehdotus lisää näin byrokratiaa ja vaarantaa palvelujen toteutumisen. Muutkin kuin sidosyksikköä koskevat muutosehdotukset näyttäisivät osin lisäävän hankintayksikön hallinnollista taakkaa, eli tehokkuustavoitteiden toteutuminen on kyseenalaista.
Ehdotettu muutos ei synnytä kustannussäästöjä, vaan kasvattaa julkisten organisaatioiden kustannuksia merkittävästi. Muutoskustannukset ovat suuret. Se ei myöskään takaa laadukkaita julkisia palveluja, jos riittävää markkinatarjontaa tai halukkuutta tarjota esim. pienille tai ei-niin-tuottaville asiakkaille ei ole olemassa. Esitetty muutos ei merkittävästi lisää kilpailua, sillä in house -yhtiöt hankkivat jo nyt suurelta osin palvelunsa markkinoilta kilpailuttamalla. Markkinakartoituksen käyttämisen lisäämiseen tähtäävä sääntely on suotavaa, mutta nyt esitetyt muutokset eivät toteuta esitettyjä tavoitteita.
Talous- ja henkilöstöhallinnon palveluiden tuottamista ei ole käytännön syistä järkevää jakaa palveluittain usealle pienelle eri toimijalle, josta syytä esitetty muutos ei tule parantamaan alueellista elinvoimaa. Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut tullaan muutoksen toteuduttua tuottamaan julkisten organisaatioiden omana toimintana tai hankittuna isoina kokonaisuuksia suurilta toimijoilta. Alueellisen elinvoiman ja yrittämisen edellytysten parantamisen tavoitteet eivät tule ehdotetuilla muutoksilla toteutumaan.