Slide
10 elokuun, 2020

Monetra Oulu Oy hankintapalvelut – Me olemme taloudellisesti tehokas

Taloudellinen tehokkuus on yksi työmme tuloksista. Asiakkaamme osallistuvat yhteishankintoihimme saadakseen taloudellista hyötyä erinäisissä muodoissa.

Eri kokoisille asiakkaille (pieni kunta, iso kaupunki) taloudellinen hyöty voi näkyä eri tavalla. Siinä missä iso kaupunki tarvitsee sopimusten hallintaa ja yhtenäisiä hintoja sekä ostopaikkoja koko organisaatiolle, pieni kunta voi hyötyä siitä, että osallistuu muiden kanssa samaan hankintaan, jolloin hankinnan kohde on määrällisesti suurempi ja tarjoushinnat pienemmät sekä neuvotteluvoimaa sopimuksissa on enemmän.

Asiakkaillemme yhteishankintoihin osallistuminen tai meiltä erillishankinnan ostaminen säästää prosessikustannuksissa. Asiakkaalla ei välttämättä ole keskitettyä hankintatoimea, vaan hankinnat tehdään oman työn ohessa esim. kerran vuodessa. Ei ole tehokasta perehtyä kilpailuttamiseen aina uudelleen säännöllisin väliajoin. Meiltä prosessitietämys ja taito jo löytyvät valmiina. Meidän tiimimme kouluttautuu koko ajan (esim. uudistuva hankintalaki, kestävät hankinnat, uudet hankintamenettelyt) ja pidämme omaa ammattitaitoamme ajankohtaisella tasolla (mm. seuraamalla markkinoita ja muita vastaavia kilpailutuksia sekä hankintojen yleistä kehitystä). Hankintaprosessien pyörittäminen on meille arkipäivää.

Meillä on jo yli 30 asiakasta. Olemme ylpeitä siitä, että saamme olla mukana Suomen viidenneksi suurimman (Oulun kaupunki) ja viidenneksi pienimmän (Hailuoto) kunnan hankinta-asioissa. Asiakkaiden eri koon koemme hankinnoissa tervetulleeksi haasteeksi. Kilpailutusta valmistellessa selvitämme jokaisen asiakkaan tarpeen, ja kuinka se tulisi huomioida hankinnassa.

Olemme pyrkineet aktivoimaan myös pienempiä yrityksiä tarjoamaan ja tuomaan heille julkisten hankintojen prosessia selkeämmäksi. Julkiset hankinnat voivat olla ennestään tuntemattomia pienemmille yrityksille, jolloin käymme läpi, miten hankinta etenee. Nykyisin yrityksillä on saatavilla hyvin tukea myös tarjouksen tekemiseen.

Mitä enemmän tarjouksia saamme, sitä enemmän on kilpailua. Kilpailu taas tuottaa alhaisempia hintoja, jolloin asiakkaat saavat säästöä. Yhteishankintayksikkönä saamme hankintoihin mukaan useampia asiakkaita, jolloin myös sopimusten arvo on suuri. Uskomme sen houkuttelevan enemmän tarjoajia mukaan. Kuten aiemmassa uutiskirjeessä totesimme, kilpailutuksissamme tarjousten keskiarvo on ollut vuositasolla yli 4 tarjousta/kilpailutus, mikä on julkisissa hankinnoissa hyvä määrä.

Taloudellinen tehokkuus näkyy arjessamme myös siinä, että huomioimme hyvin tarjouspyyntöjä tehdessämme PK-yritysten (alle 50 työntekijää / alle 50 M€ liikevaihtoa) mahdollisuuden osallistua tarjouskilpailuihin, esim. jakamalla hankintoja osa-alueisiin. Tämä tuo asiakkaiden talousalueille elinvoimaa, kun saamme pienemmillekin yrityksille pidempiaikaisia sopimuksia.