Slide
20 syyskuun, 2024

TE24-uudistus vaikuttaa palveluhankintoihin

Julkiset työvoimapalvelut siirtyvät vuoden 2025 alussa osaksi kuntien lakisääteisiä tehtäviä ja peruspalveluja.

TE-palvelujen mukana kunnille siirtyvät myös julkisiin työvoimapalveluihin liittyvät ELY-keskusten hankintatehtävät ja KEHA-keskuksen maksatustehtävät.

TE-palveluhankintoihin liittyvän muutostyön tueksi on tarjolla runsaasti tietoa. Esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut Hankinnat-työryhmän, joka laatii mm. toimintasuosituksia ja ohjeita järjestämisvastuun siirtymävaiheeseen valmistautumiseen, Kuntaliitto tarjoaa sivustollaan sekä infotilaisuuksiensa kautta hyödyllistä tietoa uudistukseen valmistautumiseksi, ja Julkisten hankintojen neuvontayksikkö JHNY neuvoo erityisesti hankintalain soveltamiseen liittyvissä asioissa. Näiden lisäksi KEHA-keskuksen ylläpitämä TE24-tietopankki on tarkoitettu uudistukseen liittyvän henkilöstön sisäiseen käyttöön.

Nykyisin julkiset työvoimapalveluhankinnat ovat ELY-keskusten ja TE-toimistojen tekemiä, mutta järjestämisvastuun siirtyessä myös hankintatehtävät siirtyvät kuntien vastuulle. Hankinnat-työryhmän (TEM) toimintasuositusten mukaan kunta voi toimia yleisen toimialansa puitteissa ja tehdä hankintoja julkisista työvoimapalveluista jo ennen vuotta 2025.

Jos sopimus tulee voimaan aikaisintaan 1.1.2025, vastuu hankinnasta on kunnilla ja kuntien tulee allekirjoittaa asiakirjat hankintaan liittyen. ELY-keskusten ja TE-toimistojen kilpailuttamat hankinnat voivat jatkua vuoden 2025 puolelle, mikäli sopimuksen voimassaolo on alkanut edeltävien vuosien aikana. Kilpailutukset ohjeistetaan tekemään yhteistyössä nykyisten ja tulevien työvoimaviranomaisten kesken.

Lisätietoa viranomaisten välisiin yhteistyömahdollisuuksiin, viranomaisen päätösvaltaan, sopimusten siirtämiseen, asiakkaiden vakuutusturvaan ja muihin julkisten työvoimapalvelujen järjestämiseen ja hankintaan liittyviin yksityiskohtiin:

Monetra valmistautuu TE24-uudistukseen

Monetra-yhtiöissä asiakkaidemme arkeen merkittävästi vaikuttavaa TE24-uudistusta seurataan aktiivisesti. TE24-uudistus koskettaa Monetra-yhtiöissä näkyvästi henkilöstöhallinnon ja taloushallinnon palvelutarjontaa, kun valtiolta kuntien palvelukseen siirtyy liikkeenluovutuksella tuhansia henkilöitä, ja kuntien, alueiden ja eri toimijoiden välille syntyy uusia raportointi- ja seurantatarpeita.

Monetra Oulu Oy:ssä on TE24-uudistukseen liittyen käynnissä laaja-alainen projekti, jonka tavoitteena on integroida lakimuutoksen myötä tapahtuvat työllisyyspalvelujen muutokset osaksi Monetran palvelutuotantoa, asiakkaiden prosesseja sekä käytössä olevia Monetran palveluita, ja taata työllisyystoiminnan onnistuminen uusilla työllisyysalueilla. Uudistus koskee Monetra Oulun 28 asiakasta, jotka jakaantuvat 9:lle eri työllisyysalueelle.

Henkilöstöhallinnon osalta Monetra Oulussa toteutetaan useita luovuttavia organisaatioita ja useita eri palkkajärjestelmiä sisältävät, liikkeenluovutuksilla tapahtuvat henkilöstösiirrot sekä työllisyysalueiden starttirahojen maksatus. Talouspalvelujen tehtäväkentässä toteutetaan kirjanpito-, maksatus-, myyntilaskutusaineistojen muodostuminen ja sisäänluku. Uudistus voi tarkoittaa myös henkilöstön siirtoja ja liikkeenluovutuksia Monetralle.

 

Lisätiedot: hankintapalvelut(a)monetra.fi