Yhteiskunnallista vaikuttavuutta lähialueille
Monetra Hankintapalveluiden dynaaminen hankintajärjestelmä on lähi-, luomu- ja luonnonkeruutuottajien kanava tarjota tuotteita julkisille toimijoille. Toimintaan kaivataan lisää tuottajia mukaan!
Dynaaminen hankintajärjestelmä -hanke on täyttänyt vuoden. ”Toimintamme on lähtenyt hienosti käyntiin, mutta lisääkin hakemuksia saisi tulla. Meillä on jatkuva haku, joka kestää ainakin vuoteen 2025”, kiteyttää hankinta-asiantuntija Katri Sipola. Kuluneena, ensimmäisenä vuonna mukaan on tullut isompia ja pienempiä tuottajia: mm. mylly, kalaliike, lihantuottaja, leipomo, maitotaloustuottaja sekä muita elintarviketuotantoalan edustajia. Toimintaan mukaan hakeminen tarkoittaa käytännössä, että tuottaja lähettää hakemuksen Monetra hankintapalveluille, jossa tehdään pohjaselvitys mm. tilaajavastuulain mukaisista velvoitteista.
Katri Sipola on vuoteen tyytyväinen, mutta asiana dynaaminen hankintajärjestelmä on vielä selvästikin uusi ja totuttelua vaativa. ”Joku saattaa mieltää julkiset toimijat hurjan suureksi toimijaksi ja arkailla tätä, mutta ajatuksen ei kannata antaa jarruttaa: suuretkin toimijat pystyvät hyödyntämään pieniä eriä ja pienen toimittajan tuotteita erittäin hyvin” hän kannustaa ja mainitsee esimerkkinä pientuottajien tuottajien käyttäjistä tuotantokeittiö Löökin.
Ruokasuositukset suurkeittiöissä tarkoittaa tuoteturvallisuuden korkeita standardeja: tietyt asiat pitää olla tarkistettuina etukäteen ja mm. jäljitettävyys selkeä. ”Kun nämä asiat ovat kunnossa, pystymme saamaan puhtaita ja turvallisia raaka-aineita lähialueilta. Tällöin myös mm. epidemiatilantessa pystytään toimimaan omavaraisemmin ja tuotanto ei karkaa ulkomaille”, avaa Katri Sipola toiminnan yhteiskunnallista ulottuvuutta.
Tarjous kannattaa toimittaa: vaivannäöstä voi koitua hyötyä
Dynaaminen hankintajärjestelmä on kanava, jonka avulla kautta tuottajat ja tilaajat saatetaan yhteen. Monetra Hankintapalveluissa toimintaa koordinoidaan ja selvitetään henkilöt, joihin voi olla yhteydessä. ”Vaatimukset saattavat aluksi tuntua paljolta, mutta niihin ei kannata nujertua. Paperit täytyy täyttää vain kerran, ja asia on huolesta pois sen jälkeen”, Katri rohkaisee ja kertoo, että tuottaja voi aina myös soittaa Hankintapalveluihin, jos kysyttävää ilmenee.
Dynaamisen hankintajärjestelmän etuja on, että voi tarjota myös yhteistyömahdollisuuksia toimijoiden kesken. ”Tästä on saatu jo hyviä kokemuksia esimerkiksi aiemmasta viestinnän ja markkinoinnin hankintajärjestelmästä, jonka sisäiseen kilpailutukseen video- sekä valokuvaajat jättivät yhdessä tarjouksen”, mainitsee Sipola. Hankintajärjestelmätoiminnan yksi tärkeä tavoite onkin tuoda tilaajat, tuottajat ja yhteistyökumppanit lähelle toisiaan, madaltaa raja-aitoja ja tehdä yhteistyöstä jouhevampaa.
Tunnetko tuottajan? Vinkkaa dynaamisesta hankintajärjestelmästä tästä!